Journal

Journal

Arkisto

Vanhoja journaleja pääset tutkimaan arkistosta, jota päivitetään sitä mukaa kun vanhoja julkaisuja ehditään digitoida.

Journal 1/2008
Journal 2/2008 (ei kansia)

Journal 1/2009
Journal 2/2009

Journal 1/2010
Journal 2/2010

Journal 1/2011
Journal 2/2011

Journal 1/2012
Journal 2/2012

Journal 1/2013
Journal 2/2013

Journal 1/2014
Journal 2/2014

Journal 1/2015
Journal 2/2015

Journal 1/2016
Journal 2/2016

Journal 1/2017
Journal 2/2017

Journal 1/2018
Journal 2/2018

Journal 1-2/2019

Rytmiseminaareja 20 vuotta

Journal on JaSeSoin jäsenlehti, joka ilmestyy 1-2 kertaa vuodessa. Journalin päätoimittaja on Tiina Keisanen.

Poimimme huhtikuussa 2018 ilmestyneestä journalista mielenkiintoisen JaSeSoin mallettilogon tarinaa käsittelevän artikkelin luettavaksenne.

TIINA KEISANEN

JaSeSoin mallettilogon tarina

Esittelin eräänä päivänä ystävälleni JaSeSoi Journalia. Kansikuvaa katsoessaan hän huudahti: “Haluan liittyä teidän yhdistykseen! Pelkästään jo logon takia! Tämä malletti on niin sympaattinen.” Hämmästyin hetkeksi. Logo oli ollut Journaleissa, mainoksissa, todistuksissa, paidoissa, pastillirasioissa, verkkosivuilla ja muualla mielestäni aina. Se oli tuttu ja turvallinen – selviö – johon en enää kiinnittänyt huomiota. Kera ystäväni uusien silmien, jäin ihmettelemään logon hienoutta.

Muutama päivä tämän jälkeen sain viestin. Se tuli Jukka Siukoselta, pitkäaikaiselta JaSeSoin taloudenhoitajalta: “Minulla olisi juttuehdotus Journaliin… “

Miehet mallettilogon takana

Kysymykseen, miten mallettilogo sai alkunsa, Jukka vastaa velmuilevaan tyyliinsä: “Kaikki tiet vievät sylttytehtaalle, eli JaSeSoin perustajajäseneen Harri Haase Setälään ja tässä tapauksessa myös Kotkan nykyiseen kaava-arkkitehtiin Jarkko Puroon.” Jukka taustoittaa asiaa hieman tarkemmin: “JaSeSoi oli perustettu vuonna 1993 ja MUSISOI laitettu tauolle. Kuten kansakunnalla on oma lippu, meidän piti saada yhdistykselle logo. Historiaa kunnioittavina ihmisinä halusimme JaSeSoissa ottaa tunnusmerkit käyttöön. Haase antoi tehtävän Jarkko Purolle.”

Jarkko Puro muistelee, että JaSeSoin tunnusta piirrettiin 1990-luvun puolivälin jälkeen: “Olin silloin vastavalmistunut kalustealan muotoilija ja graafikko. Olin oppisopimuksessa Harrin firmassa vuoden, jona aikana työ tehtiin.”

Tuohon aikaan Haasella oli Kotkassa toimisto, jossa oli JaSeSoin toimintakeskus. Haasen mukaan logoa lähdettiin valmistelemaan, kun kentältä oli jo tullut kyselyjä aiheesta: “Samoin oli tarve saada logo JaSeSoi ry:n T-paitaan ja julkaisun kanteen. Jarkko oli alunperin oppilaani Vesivallin yläasteen musiikkiluokilla 1980-luvulla. Hän soitti silloin huilua Kiiltomato-orkesterissa ja Vesivalli Big Bändissä. Jarkko ryhtyi toimeksiannostani työstämään logoa.”

Jarkko Puro jazzrytmeissä.
kuvaaja: Matti Korhonen

Musiikillinen logo

Haase kertoo alkaneensa käyttää JaSeSoissa kirjoitusasua, jossa on kolme isoa kirjainta, yksi alussa ja kaksi keskellä. Kirjoitusasu otettiin logoon ja siitä tuli myös tavaramerkki, joka näkyy nykyään yhdistyksen kurssien nimissä kuten RytmiS, SyysSeSoi jne.

Suunnitteluvaiheessa logosta syntyi monia erilaisia versioita. Jukka on erityisen innoissaan fontista, jonka Jarkko löysi silloiselta tietokoneeltaan. Kyseessä on Geometr 231 BT, joka oli vanhan Microsoft Windows 3.1 -version ilmaisfontti. Ilmaisfontti oli nimenomaan tärkeä mahdollisia tekijänoikeuksia ajatellen. Jossain vaiheessa fontti poistettiin kokonaan fonttitarjonnasta. Silloin se löytyi Jukan sanojen mukaan lähes ainoastaan Jarkko Puron vanhalta koneelta, kunnes siitä tehtiin kaupallinen versio. Kirjapainoissa fontti ei kuitenkaan ole ollut käytössä ja logot on toimitettu painotaloihin JaSeSoin toimesta. (Tällä hetkellä ilmaisversio on taas kaikkien ladattavissa netistä.)

Jukka pitää logon fonttia Jarkon neronleimauksena siitä välittyvän musiikillisuuden vuoksi. Musiikki ilmenee logossa monin tavoin. Siinä voi nähdä nuottiviivaston, pasuunan ja käyrätorven, nuottiavaimen ja tauon. Malletin punainen on toivon ja luovuuden väri. Malletti on alhaalta päin nouseva ja sen suunta on aina ylös. JaSeSoin malletti on jämäkkä ja vakaa, sen iskusta soiva sävel syntyy.

Pysyvyyttä vuosituhan­nesta toiseen

Logo sai paikkansa niissä paikoissa ja tuotteissa, johon sitä alunperin kaivattiinkin. Jo heti logon hyväksymisen jälkeen yhdistykselle järjestettiin T-paitakilpailu. Siihen Jarkko oli suunnitellut 10-12 erilaista mallia, ja jäsenet äänestivät, mikä paita olisi yhdistyksen virallinen malli. Jäsenten äänet menivät mallille, jonka hallituksen kollegio oli valinnut omaksi suosikikseen. Onneksi, sillä kollegio oli jo hankkinut yhdistykselle 100 metriä merseroitua kampapuuvillaa juuri kyseistä paitaa ajatellen. Paidat tehtiin Jarkon kotiverstaalla. “Saman tien laitettiin painoseula kuntoon ja saumuri lähti laulamaan. Musta ja oranssi olivat värit. Paidat on niin hyvin tehty, että ovat edelleen käyttökuntoisia, vaikka ovat viime vuosituhannelta!” iloitsee Jukka.

Jukka ja JaSeSoin alkuperäinen Vintage-T-paita. Painettu “Puronpajalla”. Saumurilla ommeltu ja viimeistelty.

“Logo oli Haasen Jarkolle haasteeksi antama tehtävä. Koska arvostan kovasti tätä työtä, pyysin Jarkolta jälkikäteen vielä kuvauksen logoon. Jokaiseen taideteokseen, lippuun ja vaakunaanhan sellainen kuuluu. Sanoin Jarkolle, että tee kuvausteksti, joka on oikein mahtipontinen. Saatiin sitten, mitä tilattiin – oikein mahtipontisia sanoja siihen!” Jukka myhäilee.

Minulle Jukka sanoo: “Kirjoita siihen, että logo – ja Jarkko Puron käden jälki on koskettanut jokaista jasesoilaista vuosituhannesta toiseen!” Sen kirjoitin. Lisään vielä, että jasesoilaisen lisäksi logo koskettaa myös yhdistykseen kuulumatonta – kuten alussa kerroin.

“Nuoruuden uholla kirjoitettu tekstipläjäys Siukoselle logon verbaaliseksi selitteeksi.” -Jarkko Puro

Sininen väri liittyi logon kanssa yhtäaikaa suunniteltuun kirjepaperin kuoren ja käyntikorttien sarjaan.

Henkilöt:

Jukka Siukonen: MUSISOIN ja JaSeSeSoin perustajajäsen sekä pitkäaikainen taloudenhoitaja

Harri “Haase” Setälä: MUSISOIN ja JaSeSoin perustajajäsen, toiminut yhdistyksen puheenjohtajana, muusikko, tuonut Suomeen Paukepiiri-idean

Jarkko Puro: Kotkan kaupungin kaava-arkkitehti, Haasen entinen oppilas, JaSeSoin logon suunnittelija, muusikko/huilisti